Antroposofisk medicin saknar stöd

Antroposofisk vård. Det är beklämmande att professorer och docenter förordar att magiska medel fortsatt skall tillåtas inom svensk sjukvård. Vidarklinikens goda omvårdnad blir dessutom inte sämre av att låtsasmedicinerna plockas bort, skriver barnläkaren Mats Reimer.
Mats Reimer , barnläkare och bloggare på Dagens Medicin
Annons

I en debattartikel på Dagens Samhälle den 27 oktober skriver företrädare för en alternativmedicinsk läkarförening om ett ”Växande stöd för antroposofisk vård”. Det är inte sant. I själva verket har stödet för homeopatiska antroposofiska mediciner aldrig varit svagare än nu när Vidarkliniken firar 30 år i Sverige.

I remissvaren på Läkemedelsverkets utredning om kommande regelverk för de antroposofiska preparaten har alla tunga remissinstanser varit negativa till att skapa specialregler för antroposofiska medel. På sin höjd kan en del tänka sig tillåta receptfria produkter avsedda för egenvård av harmlösa krämpor. 

Socialstyrelsen, Inspektionen för Vård och Omsorg, Livsmedelsverket, Statens medicinsk-etiska råd, Vårdförbundet, Svensk Sjuksköterskeförening, Sveriges Tandläkarförbund, Sveriges Apoteksförening, Apotekarsocieteten, Sveriges Farmaceuter, Läkarförbundet, Svenska Läkaresällskapet, Svensk Förening för Allmänmedicin, de olika universiteten, SKL, alla regioner och landsting, Ingenjörsvetenskapsakademin, Stiftelsen för strategisk forskning, Vetenskapsrådet, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Cancerfonden och Reumatikerförbundet – alla är de negativa till att antroposofiska medel används i vården. 

Annons

Den som synar de antroposofiska medlen lite närmare i sömmarna finner en ofta skrattretande blandning av växter, mineral och diverse djur. Myror, spindlar, getingar, padda, sköldlöss, ormgift, skunkolja, bläckfiskbläck, ostronskal och alla upptänkliga delar av nötkreatur (inklusive vagina, livmoder, äggstockar, testikel och penis) ingår i medel som ofta är avsedda för injektion. Tack och lov är produkterna i regel astronomiskt utspädda tills ingenting av ursprunget återstår.

Ingen normal medicinsk forskning har visat att dessa i regel homeopatiska preparat har en effekt som är bättre än sockerpiller. Det är beklämmande att professorer och docenter från Läkarföreningen för Integrativ Medicin förordar att magiska medel fortsatt skall tillåtas inom svensk sjukvård. Men det visar väl bara att en fin akademisk examen inte är någon garanti för rationalitet.

Sjuksköterskan och omvårdnadsprofessorn Karin Dahlberg hävdade 29 oktober i sin debattartikel att det ”Vore en tragedi att säga nej till antroposofisk vård”. Att professor Dahlberg sluter upp kring Vidarklinikens hittepå-läkemedel förvånar inte; hon har tidigare ofta argumenterat för att alternativmedicin av forskningen skall mätas med en helt annan måttstock än den vanliga naturvetenskapliga.

Som examinator vid vårdhögskolan i Borås godkände Karin Dahlberg en uppsats (pdf här) som hävdade att människan har en aura, att auran kan man både känna och påverka med händerna, att denna handpåläggning kan bota sjukdom och att detta kan förklaras med modern fysik. Det säger något om hur vissa omvårdnadsteoretiker fjärmat sig från den evidensbaserade vården vi andra strävar efter.

Det finns redan i dag möjlighet att hos Läkemedelsverket registrera ofarliga homeopatiska eller växtbaserade naturmedel. Därför finns det ingen anledning att skapa en speciell lagstiftning för den religiösa antroposofiska medicinen som baseras på Rudolf Steiners uppenbarelser från andevärlden. Vidarklinikens goda omvårdnad blir inte sämre av att låtsasmedicinerna plockas bort. 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

  • Mats Reimer, barnläkare och bloggare på Dagens Medicin
Debatt/ Sjukvård

Antroposofisk vård

Inför att frågan om den antroposofiska vårdens och medicinens vara eller inte vara i Sverige snart kommer att avgöras i riksdagen har en debatt uppstått.
Klicka här för att delta i debatten

7 inlägg i denna debatt

Torkel Falkenberg m.fl , styrelsemedlemmar, Läkarföreningen för Integrativ Medicin
Mats Reimer, barnläkare och bloggare på Dagens Medicin
Ursula Flatters, läkare och styrelseledamot, Vidarkliniken
Mats Reimer, barnläkare och bloggare på Dagens Medicin
Karin Meyer, vd, Apotekarsocieteten
Ursula Flatters, läkare och styrelseledamot, Vidarkliniken

Dela den här debatten

Fler artiklar om Sjukvård

28 mars

”Vi står gärna bakom en utfallsbaserad vård”

Gunnar Akner mfl, nätverket mot olämplig styrning av hälso- och sjukvården
28 mars

”Socialstyrelsens riktlinjer försämrar för patienterna”

Rolf Holmqvist & Christer Sandahl, professorer Linköping resp Karolinska
24 mars

”Vårdval gör vården för reumatiker ojämn”

Hans Håkansson & Cecilia Carlens, Reumatikerförbundet resp Sv Reumatologisk Förening
24 mars

Kostråd måste kunna få anpassas till individen

Jenny Levin mfl, leg. dietist primärvården Stockholm

Senast publicerat

Idag 13:54

”Vårt ställningstagande mot SD är solklart”

Magnus Ek, ordförande Centerpartiets ungdomsförbund
Idag 11:53

Snabbare digitalisering om vi tar efter grannländerna

Per Blom & Anders Persson , PA Consulting Group
Idag 06:15
Idag 05:45

”Välfärdsdebatten måste handla om medborgarna”

Lena Dahlstedt & Klara Palmberg Broryd, Nacka kommun
Idag 05:45

”Utveckla de regionala järnvägarna”

Helena Leufstadius mfl, vd Svensk kollektivtrafik

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här