Därför är Trump farlig för Sverige

Amerikanska valet 2016. Är Sverige verkligen USA:s 51 delstat? I varje fall kan man tro det med tanke på vilken uppmärksamhet det amerikanska valet fått. Valresultatet, och Trumps oförutsägbarhet, innebär emellertid flera risker och möjliga konsekvenser för Sverige, skriver Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York.
Olle Wästberg , tidigare generalkonsul i New York
Annons

Svenska ledande tidningar ger presidentvalet lika mycket uppmärksamhet som amerikanska gör.

Dagens Nyheter, Expressen, Aftonbladet sände under valfinalen fler än tio journalister var till USA, vid sidan om de vanliga korrespondenterna, för att bevaka valutgången.

Rader av svenska politiker fanns i USA över valet. En del av dem arbetar för Hillary Clinton, andra super in valatmosfären och försöker importera nya kampanjmetoder.

Annons

Flera informationsföretag ordnar gruppresor till USA under valet.

Det var packat på den svenska ambassadens valvaka i Washington. Det var något av ett litet Almedalen. När jag försöker räkna tror jag det är uppåt 500 svenskar som kommer över just för att följa valet på nära håll. (Lika många svenskar som springer New York Marathon.)

Intresset för amerikansk politik beror delvis på att vi befinner oss inom den amerikanska kultursfären. Amerikanska filmer, dokusåpor och kändisar dominerar också i Sverige. Men långt viktigare är den reella påverkan det amerikanska valet har på Sverige.

Och, efter nattens valresultat kommer amerikansk politik att stå i centrum under lång tid.

Är då denna tunga bevakning motiverad? Svaret är dessvärre ja.

Valresultatet, med Trumps oförutsägbarhet, kommer att öka den volatiliteten på börsen, vilket i sin tur påverkar de svenska pensionsspararna.

Än allvarligare är det om Trump skulle hålla löfte att lägga skatt på alla importvaror. Det skulle utlösa en världsomspännande recession.

USA är världens största ekonomi, Sveriges tredje exportland och ett stort importland. Trump är protektionist. För Sverige – som exporterar 50 procent av vår BNP är frihandeln central för vår välfärd. 

Vi har också ett intresse av ett USA som inte bygger murar. Svenska företag har stora investeringar i USA och svenskar måste ha möjlighet att komma hit och arbeta. Det kommer att bli svårare.

Av världens 50 främsta universitet är 30 amerikanska. Att svenska studenter och forskare har möjlighet att studera och forska i USA är centralt för Sveriges framtida utveckling. 

Allra viktigast är naturligtvis säkerhetspolitiken. Svenskt försvar och den formella alliansfriheten har alltid byggt på att vi i ett krisläge ska kunna få hjälp av NATO. Donald Trump är bestämd på att endast NATO-medlemmar, och kanske inte ens de, skulle kunna få stöd. Dessutom gillar ju Trump – som andra högerpopulister – Putin. 

Det kommer att uppstå en mycket farlig situation för Sverige i början på januari. Då töms Vita Huset på gamla medarbetare och den nya, oerfarna, administrationen flyttar in. USA kommer helt enkelt ha mycket låg analys- och beslutsförmåga. Skulle Ryssland ha funderingar på aktioner i Baltikum är detta tillfället.

Valet i USA har alltså mycket stor betydelse för Sverige. Faktiskt större betydelse för Sverige än för USA. Vi har en offentlig sektor som är cirka 50 procent av BNP, USA:s ligger under 30 procent. Delstaterna är starka i förhållande till den federala regeringen. Vem som sitter i Vita Huset är naturligtvis betydelsefullt, men presidentens makt är större utrikespolitiskt än inrikes.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Debatt/ Demokrati

Trump ny president

Republikanen Donald Trump efterträder Barack Obama som USA:s president. Vad får det för konsekvenser för Sverige och världen?
Klicka här för att delta i debatten

15 inlägg i denna debatt

Per Holfve, jurist med inriktning mänskliga rättigheter
Martin Schori, journalist och författare till boken Online only: allt du behöver veta för att bli morgondagens journalist (Carlsson 2016)
Maria Rankka & Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms Handelskammare
Karin Enström, utrikespolitisk talesperson (M)
Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York
Jasenko Selimovic , Europaparlamentariker (L)
Stefan Olsson, försvarspolitisk debattör (M)
Jan Kallberg, disputerad statsvetare och jurist. Assistant Professor, United States Military Academy (West Point), USA
Anders Wijkman, avgående ordförande Miljömålsberedningen
Akbar Abdul Rasul, statsvetare och reformistisk muslim
Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU

Dela den här debatten

Fler artiklar om Demokrati

Igår 05:45

Ge allmänheten insyn i EU-budgeten

Max Andersson & Staffan Dahllöf, EU-parlamentariker (MP) / rapportförfattare
Igår 05:45

”Mötesplatser medel mot ungdomars utsatthet”

Lena Nyberg, generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF
28 mars

LUF: Låt polisstudenter utreda vardagsbrott

Joar Forsell, förbundsordförande LUF
28 mars

Nej, SKL styrs inte från Rosenbad

Lena Micko mfl, ordförande (S) SKL
28 mars

”Skåne har inte råd med Länsstyrelsen”

Carina Wutzler & Henrik Thorsell , kso resp andre vice ordf (M), Vellinge

Senast publicerat

Igår 16:31

Replik: Politiker ska inte styra över teaterscenerna!

Saga Axmalm , vice ordförande Liberala ungdomsförbundet Göteborg
Igår 15:40

Stoppa regeringens upphandlingslag - igen!

Carina Lindfelt & Birgitta Laurent, avdelningschef Arbetsmarknad / expert på upphandlings- och konkurrensfrågor, Svenskt Näringsliv
Igår 11:41

Låt funktionsnedsatta arbeta i omsorgen

Monica Lingegård, vd Samhall

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här