Allt fler försöker inskränka kvinnors rätt

Abort. USA:s blivande president Donald Trump är inte ensam om vilja avskaffa fri abort. Aborträtten attackeras från en mängd håll och länder. Därför är det viktigt att vi nu tillbakavisar varje försök till inskränkningar av kvinnors rätt till sin kropp och sexualitet, skriver RFSU.
Kristina Ljungros , förbundsordförande RFSU
Annons

Valet av Donald Trump som ny  president kommer att få stora konsekvenser för kvinnors rätt till sin kropp och sexualitet i USA. Under valrörelsen förklarade sig Trump som motståndare till aborträtten och uttryckte under en debatt att han vill straffa kvinnor som avbrutit en oönskad graviditet. I en intervju med CBS 60 minutes i helgen uttryckte han att han har en ambition att låta varje enskild stat fatta beslut om kvinnor ska ha möjlighet att välja abort. 

Abort är lagligt sedan 40 år tillbaka i USA, men flera stater har infört lagstiftning med avsikt att begränsa aborträtten. Abortförbud har dock förhindrats av USA:s högsta domstolen, men istället har flera delstater infört lagar som på olika sätt försvårar för abortvård, t ex en obligatorisk väntetid mellan undersökning och ingrepp, vilket blir ett problem för kvinnor med långt avstånd till närmaste klinik.

Det finns en vakans i USA:s högsta domstol och Trump har uttryckligen sagt att han tänker tillsätta en abortmotståndare på den platsen och fler vakanser kan uppstå under de närmaste åren. Huruvida det räcker för att åsidosätta aborträtten vet vi inte.

Annons

Trumps ambitioner att avskaffa kvinnors rätt till abort är inte unikt för USA. Aborträtten är attackerad från en mängd håll och i en mängd länder. Irland och Malta har Europas mest inskränkta aborträtt och både i Polen och i Ryssland pågår en aktiv opinion mot abortvård, på initiativ från kyrkan. I många av de länder där abort är tillåten finns skrivna och oskrivna lagar som försvårar abortvård. I Italien avled en 32-årig kvinna av blodförgiftning på grund av att läkare vägrade ta bort det döende fostret. Italien har laglig rätt till abort, men tillåter samvetsfrihet vilket går ut över kvinnans vårdbehov. Läkaren har alltså rätt att låta sitt samvete gå före kvinnans överlevnad. 

Gemensamt för länder som på olika sätt försvårat aborträtt är att det finns ett tryck på vårdpersonal att inte utföra abortvård. I USA törs inte vårdpersonalen synas på bild och för senast för ett år sedan sköts patienter och personal ihjäl vid en av Planned Parenthoods kliniker. 

I Sverige försöker en liten grupp lobbyister använda rättssystemet som väg för att inskränka aborträtten, genom att hävda rätt till samvetsfrihet, eller vårdvägran som vi föredrar att kalla det. Trots att två tingsrätter givit landstingen rätt i att en barnmorska måste kunna utföra abortvård så har båda domarna överklagats. 

I Polen protesterade nyligen tusentals kvinnor och män mot ett lagförslag om mer restriktiv abortvård vilket lyckades stoppa de planerade inskränkningarna. Och i USA deklarerar Planned Parenthood att deras kliniker ska förbli öppna. 

Kvinnors rätt att besluta över sin egen kropp och sexualitet är alltså ifrågasatt på många platser i Europa och i USA. Men vi får samtidigt inte glömma att aborträtten har ett stort stöd bland både politiker och allmänheten i Sverige. Det är bara SD av riksdagspartierna som förespråkar inskränkningar i nuvarande aborträtt. 

Varje försök att inskränka aborträtten måste emellertid tydligt tillbakavisas för att fler och inte färre ska få större möjligheter att bestämma över sin kropp och framtid. Just nu ser framtiden bitvis mer mörk ut än ljus ut för kvinnors rättigheter runt om i världen.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Debatt/ Demokrati

Trump ny president

Republikanen Donald Trump efterträder Barack Obama som USA:s president. Vad får det för konsekvenser för Sverige och världen?
Klicka här för att delta i debatten

15 inlägg i denna debatt

Per Holfve, jurist med inriktning mänskliga rättigheter
Martin Schori, journalist och författare till boken Online only: allt du behöver veta för att bli morgondagens journalist (Carlsson 2016)
Maria Rankka & Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms Handelskammare
Karin Enström, utrikespolitisk talesperson (M)
Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York
Jasenko Selimovic , Europaparlamentariker (L)
Stefan Olsson, försvarspolitisk debattör (M)
Jan Kallberg, disputerad statsvetare och jurist. Assistant Professor, United States Military Academy (West Point), USA
Anders Wijkman, avgående ordförande Miljömålsberedningen
Akbar Abdul Rasul, statsvetare och reformistisk muslim
Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU

Dela den här debatten

Fler artiklar om Demokrati

20 april

”Du har rätt om folkbokföringen, Santesson”

Paul Larsson, chef Pensionsmyndighetens produktionsavdelning
19 april

Fler övervakningskameror – och sedan då?

Fredrik Svärd, generalsekreterare Forum för Dataskydd

Senast publicerat

21 april
21 april

”Nolltolerans mot prestigebyggen inför OS”

Karin Ernlund & Per Lodenius, gruppledare (C) Stockholms stad resp idrottspolitisk talesperson (C)
21 april

M: Fokusera på kvalitet istället för lottning

Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson (m)
21 april

Vänsterns slagord om vården stämmer inte

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här