Academedia: Kolla fakta innan ni skriver om oss

Friskolor. Katalys Daniel Suhonens och Sten Svenssons kritik mot Academedia är till största delen ideologisk, de gillar helt enkelt inte företag i välfärden. Det står dem naturligtvis helt fritt att tycka så. Däremot bör de inte stå oemotsagda när de som argument för denna uppfattning kommer med rena felaktigheter.
Paula Hammerskog , kommunikationsdirektör Academedia
Annons

REPLIK. De skriver i artikeln ”Börsen förstärker skolsegregationen” att Academedia ”inriktar sig på elever som har välutbildade föräldrar”. 

Det är direkt felaktigt. Vi har skolor som har precis motsatt inriktning. Skolor som i princip enbart tar emot elever som haft en jobbig grundskoletid, som många gånger har låg studiemotivation. Medarbetarna på dessa skolor gör en fantastisk insats när de inte bara lyckas få dessa ungdomar att faktiskt komma till skolan varje dag, utan också gå igenom skolan med fullständiga betyg, ofta med en yrkesutbildning i bagaget. 

Vi har också skolor för skolintresserade och därmed mycket studiemotiverade elever. Och skolor för alla dem mellan dessa båda ytterligheter. 

Annons

En intressant aspekt på argumentet att bara välutbildade väljer våra skolor vilket skulle öka segregationen är kombinationen med det lika felaktiga argumentet att vi gör avkall på kvaliteten i undervisningen eftersom vi vill tjäna pengar. Man tänker sig alltså att dessa välutbildade föräldrar med studiemotiverade elever med berått mod väljer sämre skolor än de behöver. Det faller, tror jag, på sin egen orimlighet.

Med det sagt. Vi har stora problem med segregation. Den beror på att vi bor segregerat. Skolan och det fria skolvalet kan där vara en viktig del av lösningen på detta. Suhonen och Svensson skriver också: ”utan skolbibliotek, utan specialsalar och utan specialundervisning eller elevvårdsinsatser”.

Var i hela världen kommer dessa uppgifter från? Tror ni verkligen att det är sant? Skolinspektionen håller nu på med mängder med inspektioner på våra skolor (många är redan klara), det finns ingen utan skolbibliotek, specialsalar eller elevvård. Det finns en del skolor utan idrottshall, där har vi dock alltid avtal med exempelvis kommunen, och använder då ofta samma idrottshall som de kommunala skolorna. 

Fortsättningen blir ännu märkligare: ”De elever som behöver extra stöd får kommunen ta hand om.” Vi har mängder med elever som behöver extra stöd. Och som får det. Så är det i alla skolor, och så ska det vara. 

Nästa gång ni vill skriva om oss kan ni väl höra av er och få lite fakta. Eftersom sådana faktiskt finns.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Debatt/ Skola

Vinster i skolan

Academedias börsintroduktion gav nytt liv åt debatten om vinstintressen i skolan.
Klicka här för att delta i debatten

9 inlägg i denna debatt

Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör Academedia
Aida Hadizialic & Ardalan Shekarabi, gymnasieminister/civilminister (S)
Tobias Krantz mfl, chef för utbildning, Svenskt Näringsliv
Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson (M)

Dela den här debatten

Fler artiklar om Skola

Igår 13:36

”Barn med autism ingår i skoluppdraget”

Malin Holm & Jiang Millington, föräldranätverket Barn i Behov
Igår 10:31

”Skolan måste vara en trygg plats för alla elever”

Lina Hultqvist, ordförande Sveriges Elevkårer
22 mars

”En elev får aldrig bli en fråga om lönsamhet”

Lisa Palm mfl, Feministiskt initiativ Sthlm
22 mars
21 mars

”Vårdens problem är brist på kvalitet, inte på resurser”

Jörgen Nordenström, emeritus professor i kirurgi

Senast publicerat

Igår 16:44

”Malmöbornas trygghet har ignorerats”

Tony Rahm, andre vice ordf (M) fritidsnämnden Malmö
Igår 15:16
Igår 14:45

”Porta dem som trakasserar på badhusen”

Anna König Järlmyr & Bo Sundin, Moderaterna, Stockholms stad
Igår 13:36

”Barn med autism ingår i skoluppdraget”

Malin Holm & Jiang Millington, föräldranätverket Barn i Behov

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här