DO-beslut sätter inte punkt för badhusdebatten

Att inrätta särskilda kvinnotider på sim- och idrottshallar ska endast i undantagsfall anses vara förenligt med diskrimineringslagen, meddelar Diskrimineringsombudsmannen i tillsynsbeslut till Malmö och Stockholms stad. 

DO konstaterar samtidigt att könsseparatism i badhus kan vara berättigat ibland, bland annat om utformningen syftar till att öka simkunnigheten och möjliggöra ett deltagande i simhallsaktiviteter för kvinnor som på grund av religiösa och kulturella skäl annars inte skulle kunna delta, vilket är bedömningen som görs av dylika upplägg i bland annat Tenstas och Skärholmens sim- och idrottshallar 

Debatten om könsseparatism på simhallarna tog fart när tidigare DS-krönikören Sakine Madon skrev här i april 2015 om kvinnotider i allmänhet och åldersgränser i synnerhet - då om ett politiskt förslag i Botkyrka. Det gav upphov till en rad inlägg både här och i den offentliga debatten i stort. 

D.S. tog även diskussionen till Almedalen, där frågan dryftades under ett panelsamtal. 

Debatten tog ny fart när Eriksdalsbadet införde könsseparata bubbelpooler i  början av året - en fråga som väcktes till liv igen nu under hösten av Gulan Avci (L) som diskuterade frågan med Feministiskt initiativs Anna Rantala Bonnier

Beslutet från DO lär inte lägga locket på debatten. Å ena sidan säger man att könsdiskriminering av detta slag inte bör bli regel, utan hellre undantag. Å andra sidan lämnar man plats för just undantaget religion, vilket indirekt kan tolkas som att man säger att konservativ religiös praktik och norm - som av många skulle uppfattas som direkt förtryckande - trumfar kvinnors emancipation. Det är inte okontroversiellt, utan innebär snarast att man duckade den riktigt svåra och känsliga konflikten i diskussionen.   

Om något kommer det här snarare utgöra nytt bränsle i en redan het debatt. 

Följ den här bloggaren

Du får ett mejl varje gång bloggaren publicerar ett nytt blogginlägg.