Temperaturen höjs inför S-kongressen

I vår håller Socialdemokraterna kongress. Det börjar märkas.

Allt fler aktörer inom partiet och fackföreningsrörelsen börjar inta sina olika positioner inför drabbningen i Göteborg början av april.

2017 års kongress är den sista innan nästa valår, och det råder inga tvivel om att riksdagsvalet 2018 kommer att bli en riktigt blodig historia. Försämrat säkerhetsläge i Europa ...
Läs mer

En av många heta debatter under det gångna året har varit den om "svenska värderingar". Finns de, vad består de av, är de något att yvas över? Bör de förmedlas vidare till de nyanlända som vill bygga sina liv i Sverige, eller bör vi snarare fundera över om de svenska normerna och värderingarna kanske inte är lite väl uppfordrande och rigida?

Personligen tror jag kanske att begreppet "svenska ...
Läs mer

Hårdast julklapp vinner?

Akta er barn, annars gör jag ett julutspel! Nej, så säger jag inte till mina barn, men det kanske vore effektivt?

Julspel ägnar vi oss kanske inte åt längre, sånt är alltför evangeliskt för samtidssmaken. Men julutspel, där verkar det finnas jordmån. Och när nu såväl Socialdemokraternas som Moderaternas partiledare har levererat sina jultal kan man ju konstatera att jultal och tillhörande utspel i ...
Läs mer

LO positionerar sig

”Sverige måste återgå till en reglerad invandringspolitik” lyder rubriken på DN Debatt idag. Och som många påpekar i nätpratet är det en något märklig rubrik givet att invandringen just nu är mer reglerad och åtstramad än den varit på mycket länge. (En annan notering i marginalen är att det är en tydlig ...
Läs mer

Illa när hot tystar politiker

”Jag sover dåligt, med ett öga öppet”. Så säger Pierre Esbjörnsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Skurup i en intervju i DS nyligen. Artikeln handlar om att allt fler kommuner skärper säkerheten efter en våg av hot mot förtroendevalda.

”Det är naivt att tro att det i dagens samhälle kan vara öppet och fritt ...
Läs mer

Blir läxan någonsin jämlik?

Det blev ingen ny Pisa-chock i veckan. Men båda politiska lägren gavs varsitt slagträ. Vänstern lyfte klyftorna och Liberalerna skar upp prinsesstårta.

OECD pekar på att ojämlikheten ökar i svensk skola. De högpresterande gör bättre ifrån sig – medan de med sämst förutsättningar klarar sig sämre. Skolan ser inte längre ut att klara sitt kompensatoriska uppdrag. Och jämlikheten som varit ett svenskt signum, suckar vissa.

Här i ...
Läs mer