53 tunga makthavare intervjuades i Almedalen

Fjorton ministrar, sju företagsledare inom välfärdssektorn, sex fackliga ledare, fem partiledare och sex generaldirektörer med flera kom till DS-scen. Här kan du se alla 15 minuters-intervjuer, de dagliga lunchduellerna samt den avslutande Almedalspanelen.

Måndag 4 juli

10.30-10.45 Vad är det för skillnad på Liberalerna och Folkpartiet? Vad har partiets namnbyte betytt? Hur viktigt är det att betona skillnaderna mellan Allianspartierna? Och har blockpolitiken en framtid? Liberalernas partiledare Jan Björklund intervjuas av Dagens Samhälles reporter Johan Delby.

11.00-11.15 Vad krävs för att skolan och vården ska klara flyktingmottagandet? Hur långt räcker pengarna från regeringen? Och hur påverkas kvaliteten i verksamheterna av att det är svårt att rekrytera personal med rätt kompetens? Lena Micko (S), ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Johan Delby.

11.30-11.45 Hur ska nye ministern få fram 705 000 bostäder? Boverket räknar med att det behövs 705 000 nya bostäder fram till år 2025. Hur ska Peter Eriksson ordna det? Och hur billiga kan lägenheterna bli? Peter Eriksson (MP), bostads- och digitaliseringsminister, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Janne Sundling. 

Annons

12.00-12.20 LUNCHDUELLEN: Behövs det en revolution för att lösa bostadskrisen och få fart på byggandet? Alla jagar en mirakelmedicin som kickar igång byggandet och lägger grunden för en ny social bostadspolitik. Men finns det ens en sådan? Debattörer: Stefan Ränk, koncernchef Einar Mattsson AB och Niklas Nordström, kommunalråd (S) Luleå. Moderator: Andreas Henriksson

12.30-12.45 Varför är kvinnor dubbelt så sjuka som män? Är traditionella kvinnojobb extra tuffa? Är det fel på arbetsgivarna? Eller är det oavlönat hemarbete som knäcker kvinnorna? Ann-Marie Begler, generaldirektör för Försäkringskassan, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Janne Sundling.

13.00-13.15 Varför skulle låga löner ge fler jobb? Är det lönekostnaden eller språk och kompetens som hindrar nyanlända från att få jobb? Och hur irriterande är kommuners konkurrens med företag? Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, intervjuas av Anna Sönne, tf chefredaktör Dagens Samhälle.

13.30-13.45 Använder sjukvården inte all ny kunskap? På vilket sätt kan vården och omsorgen bli bättre? Och hur kan det gå fortare för utländsk vårdpersonal att få svensk legitimation? Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

14.00-14.15 Vilka utmaningar möter Sveriges strävan mot jämställdhet? Kvinnor varnar för självutnämnda moralpoliser i vissa stadsdelar, nyanlända ska utbildas i hbtq-frågor. Tar arbetet för jämställdhet en ny riktning? Åsa Regnér (S), barn- äldre- och jämställdhetsminister, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

14.30-14.45 Bidrar friskolorna till segregationen? Skulle skolan vara mer jämlik om den enbart var kommunal? Eller är skolresultaten bättre tack vare de fristående skolorna? Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Johan Delby.

15.00-15.15 Varför skulle staten styra skolan bättre än kommunerna? Lärarnas Riksförbund får stöd av Skolkommissionen i sin kamp för mer statligt inflytande över skolan. Vad är det kommunerna inte klarar? Åsa Fahlén, ny ordförande i Lärarnas Riksförbund, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

15.30-15.45 Flest flyktingar per capita – kommer Sverige dit igen? Är en stramare svensk flyktingpolitik det nya normala? Och kommer motvilliga EU-länder någonsin att ta större ansvar för dem som flyr? Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Johan Delby.

16.00-16.15 Har Socialdemokraterna dåligt självförtroende? Socialdemokraterna behåller makten i Göteborg, trots ett historiskt dåligt valresultat. Kan nya S-ledaren Ann-Sofie Hermansson vända utvecklingen? Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelseordförande i Göteborg, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Janne Sundling.

16.30-16.45 Hur ser strategin ut mot våldsbejakande extremism? Är det möjligt att sätta stopp för extremism? Den 4 juli presenterar den nationella samordnaren sin strategi. Hur ser den ut? Daniel Norlander, huvudsekreterare hos nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

16.50-17.05 Jobbar svenska läkare för lite och på fel ställe? Statens utredare vill omskola sjukhusläkare så att de kan arbeta i primärvården. Kommer det att gå? Och varför träffar läkarna inte fler patienter? Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges Läkarförbund, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

Tisdag 5 juli

10.00-10.15 Har vi fått en bra strategi mot våldsbejakande extremism? Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism presenterar sin strategi den 4 juli. Vad tycker terrorismexperten om den? Magnus Ranstorp, som leder terrorforskning vid Försvarshögskolan och ett EU-center mot radikalisering, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

10.30-10.45 Hur öppna gränser bör Sverige ha? Vad betyder Centerpartiets flyktingpolitik för reglerna på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden? Kan mottagandet bli både bättre och billigare? Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Janne Sundling.

11.00-11.15 Hur klarar Malmö att ordna skolgång åt allt fler nya elever? I Malmö behövs flera tusen nya lärare och investeringar i ett 20-tal nya skolor, under de närmaste fyra åren. Hur ska staden lösa den uppgiften? Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelseordförande i Malmö, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Johan Delby.

11.30-11.45 Europas lägsta arbetslöshet, är det ens i sikte? Kommer regeringen att klara det kaxiga målet? Vilken skillnad gör 5 000 beredskapsjobb? Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Johan Delby.

12.00-12.20 LUNCHDUELLEN: Är lägre löner svaret på frågan hur vi skapar fler jobb och får ut nyanlända på arbetsmarknaden? Arbetslösheten är en av flyktingmottagandets allra hetaste frågor. Behöver vi en ny svensk modell som bygger på lägre ingångslöner? Debattörer: Martin Ådahl, chefsekonom Centerpartiet och Åsa Odin Ekman, utredare integrations-, migrations- och ungdomsfrågor på TCO. Moderator: Sanna Rayman

12.30-12.45 Är det extra jobbigt att vara chef i välfärden? Många underställda, höga krav och måttliga löner. Klarar välfärdens verksamheter att rekrytera engagerade och kompetenta chefer? Veronica Magnusson, ordförande i Vision, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

13.00-13.15 Vilket rykte har de privata omsorgsföretagen nuförtiden? Är Carema-historien glömd nu? Hur ser framtiden ut för välfärdsföretagen? Fredrik Gren, vd för Ambea och Vardaga, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Måns Wikstrand.

13.30-13.45 Kan byggbolagen bygga billiga bostäder? Varför är kostnaderna så höga? Vad kan vi lära oss av Tyskland? Och är kommunernas planering för noggrann? Peter Wågström, vd för NCC, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Janne Sundling.

14.00-14.15 Varför blir Sverige bättre av att delas in i sex stora regioner? Hur bråttom är det att genomföra en förändring som diskuterats i över ett decennium? Och är antalet landsting ett viktigt samhällsproblem? Ardalan Shekarabi (S), civilminister, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Måns Wikstrand.

14.30-14.45 Kan det bli för mycket pekpinnar i kampen för en bättre hälsa? Sitta är det nya röka och röka ska man absolut inte göra. Är det fler förbud som räddar folkhälsan? Och vad kan ministern göra åt fotbollsvåldet? Gabriel Wikström (S), folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

15.00-15-15 Varför passar svensk sjukvård på börsen? Spelar börsintroduktionen av Capio någon roll för patienterna? Och vad lär den svenska vården av bolagets verksamhet i Tyskland, Frankrike och Norge? Thomas Berglund, koncernchef för Capio, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Janne Sundling.

15.30-15.45 Är Miljöpartiets kris över nu? Hur jobbigt var det att gå från fri opposition till regeringsansvar? Och går stor flyktinginvandring ihop med ambitionen att förbättra skolresultaten? Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Janne Sundling.

16.00-16.15 Hur mycket av framtidens äldreomsorg kan företagen bygga? Storsatsar Attendo på att både bygga, äga och driva äldreboenden? Och är frågan om vinster i välfärden helt bortglömd nu? Henrik Borelius, koncernchef för Attendo, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Måns Wikstrand.

16.30-16.45 Hur ska flyktingar kunna lära sig svenska när det inte finns lärare? Går det att utbilda tillräckligt många sfi-lärare? Och förstärker det lärarbristen i andra delar av skolan? Aida Hadzialic (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

16.50-17.05 Varför ska företag få tjäna pengar på obligatorisk grundskola? Har fristående skolor bidragit till segregation och betygsinflation? Eller har de gett elever större chans att lyckas i skolan? Sofia Larsen, grundskolechef på Academedia, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

Onsdag 6 juli 

10.00–10.15 Hur ska Sverige få fler kompetenta lärare? Är lärarutbildningen tillräckligt bra och populär? Vad ska få en mattebegåvning att bli lärare och inte välbetald ingenjör? Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

10.30–10.45 Är det konflikter utomlands som styr inrikesministerns arbete? Gränskontroller, bekämpning av terrorism, avvisningar av asylsökande och marockanska gatubarn. Var det vad Anders Ygeman väntat sig? Anders Ygeman (S), inrikesminister, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Måns Wikstrand.

11.00-11.15 Bör svensk landsbygd producera mer mat? Kan Sverige nå en högre grad av självförsörjning? Och kan nya svenskar få jobb i glesbygden? Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Måns Wikstrand.

11.30-11.45 Varför hatar Boel Godner lagen om eget boende för asylsökande? Ledande politiker i Södertälje har kämpat mot ebo-lagen i många år. Varför tycker de inte det är bra att asylsökande kan bo hos släkt och vänner? Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Johan Delby.

12.00-12.20 LUNCHDUELLEN: Har journalisterna trampat snett när de granskat och bevakat flyktingkrisen och Sverigedemokraterna? Har medierna lyckats behålla sin opartiskt granskande roll när de skrivit om flyktingkrisen och Sverigedemokraternas opinionsframgångar? Debattörer: Paula Bieler integrationspolitisk talesperson Sverigedemokraterna, politisk redaktör SD-Kuriren och Lars Nord, professor & medieforskare, Mittuniversitet. Moderator: Sanna Rayman

12.30-12.45 Kan brakförlusten på BB Sophia skapa debatt om underskott i välfärden? Nedläggningen av BB Sophia i Stockholm visar att välfärdsföretag även gör förluster. Förändrar det vinstdebatten? Johan Fredriksson, vd för Praktikertjänst, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

13.00-13.15 Kan Fi nå riksdagen? Eller gick sista tåget vid förra valet? Valrörelsen 2014 var en succé, men några riksdagsmandat blev det inte för Feministiskt initiativ. Kommer väljare och medier att bry sig om partiet 2018? Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Janne Sundling.

13.30-13.45 Hur ska nyanlända utan gymnasieutbildning få jobb? En tredjedel av dem som är inskrivna i etableringsuppdraget har inte ens nioårig grundskola i bagaget. Hur rustas de för svensk arbetsmarknad? Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Johan Delby.

14.00-14.15 Varför ska sjuksköterskor ha betalt när de pluggar vidare? Kommer lön under utbildningstiden att ge fler specialistsjuksköterskor? Och kommer de att stanna kvar i vården Jani Stjernström, styrelseledamot i Vårdförbundet intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

14.30-14.45 Är kommuner och landsting usla arbetsgivare? Beror de snabbt stigande sjuktalen på arbetsmiljön i vård, skola och omsorg? Och är högre kostnader för arbetsgivare rätt medicin? Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Janne Sundling.

15.00-15.15 Hur långt kommer vinstutredaren Ilmar Reepalu att gå? I höst ska Välfärdsutredningen presentera hur vinstuttag ur välfärdsföretag ska kunna begränsas. Hur radikala blir förslagen? Ilmar Reepalu, regeringens utredare av vinster i välfärden, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Johan Delby.

15.30-15.45 Vilka delar av välfärden ska nyanlända kvalificera sig för? Kan stramare flyktingpolitik ge väsentligt bättre statsfinanser? Hur mår Sverige efter två år utan alliansregering? Ulf Kristersson (M), ekonomisk-politisk talesperson, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Måns Wikstrand.

16.00-16.15 Är privat assistans bättre än kommunal? Vad betyder konkurrens för dem som är beroende av daglig assistans? Och kommer de snart att bara kunna välja mellan stora bolag och kommunen? Rasmus Nerman, vd för Humana, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Janne Sundling.

16.30-16.45 Hur ska fler elever klara grundskolan? Vad krävs för att elever som kommer sent in i det svenska skolsystemet ska få godkända betyg? Och hur ska skolan bli en attraktiv arbetsplats? Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

Torsdag 7 juli

10.30-10.45 Hur vill Kommunal påverka samhällsdebatten? Vad kommer nye ordföranden att göra för kvinnorna i Kommunal? Och vad kan arbetsgivarna vänta sig? Tobias Baudin, ordförande i Kommunal, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Måns Wikstrand.

11.00-11.15 Var ska ministern hitta miljarderna till höghastighetståg? Blir de planerade snabbtågsbanorna för dyra? Kommer pengarna att räcka till att rusta den vanliga järnvägen? Anna Johansson (S), infrastrukturminister, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Janne Sundling.

11.30-11.45 Är svenska politiker en okänd elit utan kontakt med väljarna? Hur ska fler medborgare få inflytande över politiska beslut? Och varför ska 16-åringar få rösta? Olle Wästberg, demokratiutredare, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Johan Delby.

12.00-12.20 LUNCHDUELLEN: Är id-kontroller i Skåne det som räddar eller sänker migrationspolitiken? Hur många id-kontroller tål egentligen Skåne och den svenska migrationspolitiken? Hur kommer svensk flyktingpolitik se ut framöver? Debattörer: Hanif Bali, riksdagsledamot Moderaterna, och Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson Miljöpartiet. Moderator: Sanna Rayman

12.30-12.45 Vad betyder invandringen för skolresultaten? Allt färre elever klarar grundskolan och allt fler av dem är födda utomlands. Hur ska de som kommer sent in i skolsystemet kunna få godkända betyg? Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

13.00-13.15 Hur bör bostadsministerns dagordning se ut? Går det att ordna vettiga bostäder för dem som har låga inkomster? Och vilka risker kan det innebära om regler förenklas eller tas bort? Caroline Szyber (KD), ordförande i riksdagens civilutskott, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Janne Sundling.

13.30-13.45 Kan bankerna bli hållbara? Panamapapper och global uppvärmning – är ovarsam kreditgivning ett hot mot både finansiell stabilitet och miljön? Och hur ska bostadskrisen tacklas? Klas Eklund, hållbarhetsekonom på SEB och utredare av både bostadsmarknad och arbetsmarknad, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Måns Wikstrand.

14.00-14.15 Flyktingpolitiken ändras och SD backar i opinionen. Har partiet vunnit eller förlorat? Flyktingpolitiken stramas åt och flera partier byter ståndpunkter. Samtidigt minskar opinionsstödet för SD. Är partiet vinnare eller förlorare? Richard Jomshof, Sverigedemokraternas partisekreterare, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Johan Delby. 

14.30-14.45 Har offentlig-privat samverkan en framtid efter bygget av storsjukhuset? Skanska vill se tuffare krav i offentliga upphandlingar. Hur tuffa då? Och har OPS hamnat i vanrykte efter kritiken mot bygget av Nya Karolinska? Johan Karlström, koncernchef för Skanska, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Janne Sundling.

15.00-15.15 Går det att veta hur 35 000 ensamkommande har det? Klarar IVO att inspektera alla hvb-hem? Och vad visar granskningarna? Gunilla Hult Backlund, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Måns Wikstrand.

15.30-15.45 Kan Migrationsverket fatta rätt beslut på kort tid? Går det att rekrytera tillräckligt många kompetenta utredare? Och hur välgrundade beslut kan de fatta kring asylsökande som saknar id-handlingar? Anders Danielsson, generaldirektör för Migrationsverket, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

Fredag 8 juli

11.30-11.45 Tycker Jonas Sjöstedt att det är skönt att slippa vara minister? Vad hade hänt om Vänsterpartiet ingått i regeringen? Hur svårt hade det blivit att kompromissa? Skulle regeringens politik sett annorlunda ut? Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Johan Delby.

12.00-12.20 LUNCHDUELLEN: Klarar kommunerna ansvaret för flyktingmottagandet, eller får vi se ett uppror underifrån?  Kommuner har på egen hand börjat ålderstesta unga asylsökanden. Är det tecken på ett kommande kommunalt uppror i flyktingmottagandet? Debattörer: Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker och Johan Westerholm (S)-märkt skribent och redaktör på Ledarsidorna.se. Moderator: Andreas Henriksson

12.30-12.45 Vad kan Moderaterna och Miljöpartiet enas om? Alliansen och MP styr Helsingborg ihop. Hur fungerar det? Och hur påverkas kommunen av globalisering, migration och andra megatrender? Peter Danielsson (M), kommunstyrelseordförande i Helsingborg och vice partiordförande, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.

13.00-13.15 Hur vill Karolina Skog göra avtryck i miljöpolitiken? Är nya miljöministern en visionär realist? Kommer miljöpolitiken att påverkas av hennes pragmatiska kommunala bakgrund? Karolina Skog (MP), miljöminister, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Johan Delby. 

13.30-13.50 ALMEDALSPANELEN: Flyktingkris, bostadskris och politisk oreda – Vart tar politiken vägen framöver? Tre Almedalsveteraner svarar på frågan om politikens dimmor skingrats under veckan som gått och vi nu vet hur politiken ser ut fram till nästa val. Deltagare: Stina Morian, kommunikationsrådgivare och grundare Makthavare.se; Simon Strand, PR-konsult och prisbelönad supertalang; Eric Erfors, ledarskribent Expressen. Moderator: Andreas Henriksson

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Senast publicerat

Igår 13:35

”Fi:s feminism är rent kvinnofientlig”

Linnea Hylén, ledamot i CUF:s internationella kommitté
Igår 11:06

Lokalt samarbete med högskolan höjer kvaliteten

Eva Nordmark
, ordförande TCO
Igår 10:56
Igår 10:29

”Vårdval gör vården för reumatiker ojämn”

Håkan Håkansson & Cecilia Carlens, Reumatikerförbundet resp Sv Reumatologisk Förening