De är välfärdens 100 viktigaste kvinnor 2014

Ur tidningen, nr 9, 2014. . För andra året i rad har Dagens Samhälle granskat hundratals chefer inom privat och offentlig välfärdssektor. Resultatet är rankingen Välfärdens 100 viktigaste kvinnor 2014.

Tycker du att det här är intressant?

Den här artikeln publiceras i tidningen Dagens Samhälle. Du kan prova en gratis prenumeration här.

– Det är viktigt både att lyfta fram välfärdens chefer och kvinnors kompetens. Och därför känns det här priset dubbelt bra och kul att få, sa Ann-Sofi Lodin vid prisceremonin på van der Notska Palatset i Stockholm på onsdagen.

Ann-Sofi Lodin, Västra Götalands regiondirektör, tar hem förstaplatsen i rankingen av Välfärdens 100 viktigaste kvinnor 2014. Hon är högsta ansvariga tjänsteman i en region som omsätter 50 miljarder kronor och har 50 000 anställda. Hon har tidigare lång erfarenhet av toppledarjobb i privata vårdbolag. 

– Det är ett oerhört bra och viktigt initiativ att lyfta och stärka chefer inom den offentliga sektorn. Dessutom känns det extra roligt att få vara med och lyfta fram er som arbetar med de områden som människor i vårt land rankar som de allra viktigaste, sa näringsminister Annie Lööf.

Annons

Medan näringslivet i stort fortfarande dras med ojämn könsrepresentation har ledarskapet inom välfärden kommit desto längre. Syftet med Välfärdens 100 viktigaste kvinnor (se rankingen för 2014 i listan till vänster, eller nedan, i mobilen) är att synliggöra det viktiga jobb toppcheferna i välfärden utför.

När det pratas om kvinnorepresentation är det ofta de privata bolagsstyrelserna och ledningsgrupperna som står i centrum. Sällan lyfts blicken mot en sektor som faktiskt lyfter kompetensen hos både män och kvinnor.

Av alla toppchefer inom kommuner och landsting är drygt hälften kvinnor. I privata aktiebolag är var tionde vd kvinna. Medan glastaket långsamt höjs i näringslivet har välfärdens kvinnor redan spräckt det.

Inom välfärden har det skapats en positiv spiral där kvinnors chefskap är naturligt. Det handlar inte bara om kompetens utan också om möjligheter att avancera. Och om synen på ledarskap som något för både kvinnor och män.

BILDERNA: Många minglade när Välfärdens viktigaste kvinnor korades.

För att belysa det angelägna arbete som de toppcheferna gör har Dagens Samhälle för andra året i rad gått igenom hundratals chefer inom privat och offentlig välfärdssektor. Resultatet är rankingen Välfärdens 100 viktigaste kvinnor 2014.

Granskningen visar hur omfattande ansvar dessa kvinnor har för vår gemensamma välfärd:

  • Tillsammans har de ett budgetansvar på över 430 miljarder kronor. Nästan hälften av dessa pengar står topp 10 ensamma för.
  • Totalt ansvarar de för över 400 000 anställda. Bara topp 10 har över 122 000 medarbetare under sig.

Cheferna på vår lista står ofta i skuggan av politikerna. Men det är de som dagligen ser till att våra skattepengar blir till vård, skola och omsorg.

Det är ett svårt jobb. Välfärdscheferna har sällan total makt över intäkter och kostnader. Organisationerna, särskilt i offentlig sektor, är stora och med långsamma beslutsprocesser. Politikerna är ombytliga och vindkänsliga, fackens makt är större. Cheferna har små möjligheter att belöna bra medarbetare och ge incitament.

Dagens Samhälles lista är en symbol för kvinnor som av egen kraft tagit sig upp i välfärdens chefshierarki och som omsätter politisk vilja i handling.

Bland välfärdens viktigaste kvinnor finns landstingsdirektörer, kommundirektörer och förvaltningschefer. Där finns verkställande direktörer, generaldirektörer och sjukhuschefer. Där finns kvinnor som disputerat och haft både privata och offentliga arbetsgivare. Där finns undersköterskor och lärare som klättrat uppåt och blivit en kraft att räkna med inom välfärdens toppskikt. Där finns välfärdsentreprenörer som lämnat det trygga kommunjobbet för att visa att det går att göra saker på ett nytt och annorlunda sätt.

De 100 kvinnorna på vår lista har inte fått sina chefsposter på grund av sitt kön, utan för att de är skickliga på det de gör. Det finns många fler som dem, både i offentlig och privat sektor.

BILDERNA: Många minglade när Välfärdens viktigaste kvinnor korades.

 

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här 

Senast publicerat

Idag 05:30

”SKL styrs från regeringskansliet”

Anders Knape mfl, Andre vice ordförande, SKL
Igår 16:40

KD: ”Vi har inte råd att blunda för återvändarna”

Erik Slottner, gruppledare (KD) Stockholms stadshus samt ledamot av partistyrelsen
Igår 14:02

Trähus inte alltid bästa lösningen

Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong
Igår 13:35

”En elev får aldrig bli en fråga om lönsamhet”

Lisa Palm mfl, Feministiskt initiativ Sthlm