Här är Välfärdens 100 viktigaste kvinnor 2013

Dagens Samhälle har granskat över 500 kvinnliga toppchefer inom välfärden och rangordnat Välfärdens 100 viktigaste kvinnor.

Tycker du att det här är intressant?

Den här artikeln publiceras i tidningen Dagens Samhälle. Du kan prova en gratis prenumeration här.

Syftet med Välfärdens 100 viktigaste kvinnor är att synliggöra det viktiga arbete toppcheferna utför. För skolan, vården och omsorgen är det en strategisk fråga att välfärden även i fram­tiden kan rekrytera och behålla sina egna super­­talanger.

Granskningen, Välfärdens 100 viktigaste kvinnor, innehåller anmärkningsvärda skillnader jämfört med Veckans Affärers kända lista över 125 mäktigaste kvinnor.

 

Annons

Mer pengar. Totalt har topp-100 en budget på drygt 400 miljarder kronor. De tio högst rankade välfärdskvinnorna styr över hela 240 miljarder. De tio främsta kvinnorna i näringslivet nådde 2012 upp i cirka 200 miljarder.

Fler anställda. Totalt har topp-100 ansvar för 470 000 anställda. 10-i-topp av välfärdens kvinnor har 218 000 anställda mot 69 000 för motsvarande tio i näringslivet.

Svårare jobb. Välfärdens chefer kan i mindre grad påverka intäkter och kostnader, organisationerna är stora, den politiska styrningen är ombytlig, facken har större makt, det är svårt att belöna medarbetare och medie­granskningen är tuffare. 

Sämre betalt. Välfärdens 20-i-topp tjänar i snitt 1,8 miljoner om året. Motsvarande lön i näringslivet är 4,5 miljoner. Om man bara ser till offentliganställda chefskvinnor sjunker snittet till 1,3 miljoner eller 29 procent av de privatanställdas löner. Många välfärdschefer tjänar inte ens hälften av snittlönerna ovan, trots att de har 1000-tals anställda och miljardbudgetar.

Inom välfärden är 40 procent av de högsta cheferna kvinnor trots att 80 procent av alla anställda är kvinnor. Fortfarande är det lättare för män att göra karriär. I de kommunala bolagen ser det ofta värre ut än i näringslivet. I 173 av landets 290 kommuner är alla vd:ar män. I 250 av 290 kommuner är könsfördelningen ojämn i bolagen.

 

 EVA, 52, STYR I VÄLFÄRDEN 
Den typiska kvinnliga makthavaren i välfärden heter Eva, i förhållande till sitt stora ansvar har hon en modest lön.

Namn: Eva Larsson, 52 år, kommunchef.

Budget: 1 800 Mkr.

Personal­ansvar: 2 500 anställda

Lön: 68 000 kr/mån.

Bakgrund: Lärare, vidareutbildad inom ledarskap och offentlig organisation. Karriär som rektor, skolchef, förvaltningschef och slutligen till kommunchef via jobb i 2-3 kommuner. 
 

Välfärdens 100 viktigaste kvinnor 2013

Hela listan >>

Hon är viktigast i välfärdens Sverige

Läs intervjun med Irene Svenonius>>

 

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 10, 2013

Det här är en nyhetstext från Dagens Samhälle. Dagens Samhälle står oberoende från organisationer, partier, religioner och särintressen. Vi värnar pressetikens regler, det kritiska tänkandet och konsekvensneutraliteten. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här 

Senast publicerat

Idag 05:45
Idag 05:45

”Socialstyrelsens riktlinjer försämrar för patienterna”

Rolf Holmqvist & Christer Sandahl, professorer Linköping resp Karolinska
Idag 05:45

”Skåne har inte råd med Länsstyrelsen”

Carina Wutzler & Henrik Thorsell , kso resp andre vice ordf (M), Vellinge
Igår 15:29

Vill C skapa kaos med SD i hejarklacken?

Hedda Berkesand, språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen
Igår 13:15

Nu tar vi ledartröjan inom offentlig upphandling

Johnny Magnusson mfl, regionstyrelsens ordförande (M) Västra Götalandsregionen